Luettua Selviydy luonnossa -kirja

Lumet ovat sulaneet, luonto viheriöityy hyvää vauhtia, ja itsellänikin alkaa olla kevättunnelmat. Yksi teltassa vietetty yö takana, ja puukkojen tekemistä suunnittelen. Luin myös uutuuskirjan, Selviydy luonnossa -tietoteoksen.

Kirja on ohut, vain 159 sivua, ja niinpä siinä ei mitään syvällisiä ohjeita ole. Takakannen teksti kertoo kirjan olevan tiukka pakkaus tietoa selviytymisestä – niin rauhan kuin kriisin aikana. Kirjan ohjeet ovat sen verran lyhyitä, että pelkästään niillä ei asioita opi. Lisätietoa tarvii hankkia muista kattavammista opuksista – joita luettuaan tämä kirja on aivan turha. Onneksi lainasin sen kirjastosta ostamisen sijaan.

Kirjan parasta antia ovat lyhyet vihjeet sekä Veikka Gustafssonin kertomat omakohtaiset kokemukset. Huonointa kirjassa on sillin tällöin kappaleiden lopussa olevat yksittäiset lauseet, jolla asia yritetään siirtää sotilastaitoihin. Nuo lausahdukset olisi voinut jättää kokonaan pois, ne ovat kirjan muusta tarinasta irrallisia, jotka eivät vakuuta asiantuntemuksella, vaan saavat lähinnä nolostumaan myötähäpeästä.

Kirjan teksti on sujuvaa – sotilastaitomöläytykset poislukien – ja kuvat ovat hyviä sekä aihetta tukevia.

Arvosana: 3/5

Teoksen tiedot: Jormanen, Juha, ja Gustafsson, Veikka (2015): Selviydy luonnossa. Metsäkustannus,  159 sivua, ISBN13: 9789526612621.