Luettu Miten selviän luonnossa -kirja

miten_selvian_luonnossa

Kari Vainion, Turkka Aaltosen ja Pertti Vilkmanin kirja Miten selviän luonnossa – retkeilijän henkiinjäämisopas ei nimestään huolimatta painotu äärimmäisissä olosuhteissa elossapysymiseen, vaan on tiivis erä- ja retkeilytaitojen opas. Kirjan takakansi kuvaa teosta: “Opas- ja harjoituskirja luonnossa liikkuville retkeilijöille, erävaeltajilla, partiolaisille, marjastajille jne. Kirja ohjaa selviytymään hätätilanteesta ja perehdyttää tietojen ja erätaitojen hallintaan. Erätaitojen lisäksi in liitetty kirjan loppuun turvallisuustietoutta veneilijöille.”

Pienikokoisen kirjan 239 sivulla ei asioita voi käydä niin yksityiskohtaisesti kuin teoksessa, jossa sivun koko on kolminkertainen ja sivuja tuplaten. Olennaisimmat asiat välineistä, liikkumisesta, majoittautumisesta, ruoasta, ensiavusta ja tilapäisvälineistä käydään läpi. Lopussa on edellä mainitun vesillä liikkujan turvallisuustiedon lisäksi esimerkkejä henkiinjäämispakkauksista.

Tekstiä tukee muutama valokuva sekä paljon havainnollisia piirroksia. Vaikka kirja on vuodelta 1983, on sen opit täysin päteviä tänä päivänäkin. Toki vaatteisiin on tullut teknisempiä materiaaleja – silti villa toimii yhä – ja iso harppaus on tapahtunut retkiruoissa, mutta muuten luonnossa pätevät samat opit kuten ennenkin.

Kirjan parasta antia on ytimekkäästi esitetyt käytönnön ohjeet. Jos haluaa lukea aiheesta laajemmin, voi lisätietoa ammentaa vaikka Lars Monsenin Eräretkeilijän kirjasta, Olli Aulion Suuresta Retkeilykirjasta tai John “Lofty” Wisemanin Selviytyjän oppaasta. Nuo kolme teosta löytyvät kirjahyllystäni, mutta silti luin tämän teoksen huolella ja mielenkiinnolla läpi.

Arvosana: 4/5

Teoksen tiedot:
Vainio, Aaltonen, Vilkman (1983): Miten selviän luonnossa – retkeilijän henkiinjäämisopas. WSOY Porvoo, 239 sivua, ISBN10: 9510117390.