Kokemuksia Work Sharp Knife and Tool Sharpenerista

worksharp1

Work Sharp Knife and Tool Sharpener on verkkovirtakäyttöinen hiomakone veitsien ja työkalujen  teroittamiseen. Pakkauksessa tulee mukana itse kone, kolmea eri karkeutta kaksi hiomanauhaa kutakin ja kaksi ohjainta.

Hiomanauhat ovat vihreä P80-karkeuksinen, punaruskea P220 ja harmaa P6000. Punaruskealla teroitetaan veitsen terät, ja harmaalla viimeistelyhiotaan ne. Teroitus on helppoa, ja jälki hyvää.

Vakiokulmaohjaimet ovat 40 asteen ohjain (eli 20 astetta per puoli) keittiöveitsille sekä 50 asteen ohjain puukoille ja vastaaville. Keittiöveitsiohjaimessa on myös ohjain saksien terien teroittamiseen.

Lisävarusteena saa paremmin tavallisille puukoille sopivan 40 asteen ohjaimen, jollainen minullakin on.

worksharp2
Punaruskea teroitusnauha ja lisävarusteinen 40 asteen – 20 astetta per puoli – kulmaohjain.

Teroitus tapahtuu vetämällä veitsi n. 10 cm/s nopeudella kulmaohjaimen läpi, vuorotellen molemmilta puolilta. Viisi kertaa punaruskealla nauhalla per puoli riittää terän ylläpitoon, ja isommat kolhut vaativat sitten enemmän kertoja. Lopuksi sitten 5-10 kertaa per puoli harmaalla viimeistelynauhalla, ja puukko on taas hyvässä terässä.

worksharp3
Teroitus tapahtuu vetämällä terä rauhallisesti kulmaohjaimen läpi vuorotellen molemmilta puolilta.

Teroitusta ei kannata aloittaa aivan terän tyvestä, sillä silloin tyveen puukon sivulle syntyy puolikaaren muotoinen laajempi teroituskohta. Vaikka se onkin enemmänkin kosmeettinen haitta, voi sen välttää aloittamalla teroituksen hieman keskemmältä terää.

worksharp6
Jos teroituksen aloittaa aivan terän tyvestä, syntyy sinne puolikaaren muotoinen hiomajälki.

Vihreä, karkea hiomanauha on tarkoitettu työkalujen, kuten ruohonleikkurin tai kirveen terän, teroittamiseeen, ja silloin kolmiomainen teroituspää käännetään vaaka-asentoon. Teroitus teki hyvää ruohonleikkurin terälle!

P80-karkeuksiselle vihreällä hiomanauhalla onnistuu vaikkapa purkuraudan teroitus.
P80-karkeuksiselle vihreällä hiomanauhalla onnistuu vaikkapa purkuraudan teroitus.

Work Sharp Knife and Tool Sharpener maksaa Suomessa noin 120 euroa, lisävarusteinen kulmaohjain noin 15 euroa ja lisähiomanauhat 6 kappaleen erissä noin 15 euroa. Mielestäni laite on hintansa arvoinen. Siitä on tullut myös jykevämpi Work Sharp Ken Onion Edition -teroitin, jossa on portaattomasti säädettä teroituskulma väliltä 30-60 astetta, ja leveämmät hiomanauhat. Sen hinta on noin 200 euroa.