Puukkotyöpajan sähkötyökalut

Puun työstämisen teen takapihallani vaatimattomilla harrastelijalaitteilla.

Minulla ei ole käytettävissä sisätiloja puuntyöstämiseen, vaan teen sen kaiken rivitaloasuntoni takapihalla. Laitteet ovat harrastelijalaitteita, ja esimerkiksi vannesaha on aivan sieltä vaatimattomimmasta päästä valikoimaa. Yksi syy tähän on tietysti raha, mutta vielä enemmän siihen vaikuttaa paino.

Säilytän koneita pienessä, lämpimässä varastokopperossa, jollainen taloyhtiössä on yksi jokaista asuntoa kohden. Noin kolmen neliömetrin tilassa on haravat, autonrenkaat, talvisin kaasugrilli yms. normaalia tavaraa – ja sinne pitää sitten mahtua nämä koneetkin. Sitten kun alan vaikkapa kahvaa työstämään, kannan varastosta laitteet takapihalleni, ja töiden päätyttyä sitten takaisin. Vannesaha jalustoineen painaa n. 30 kg, ja nauha-/pyöröhiomakone n. 19 kg, ja varastokäytävä on ahdas.nauhahiomakone2

Cotechin nauha- ja pyöröhiomakone on suosikkini. Kone on sangen tukevan oloinen, ja muihin n. 100 euron vastaaviin laitteisiin verrattuna tässä on tehokkaampi moottori, 500 W. Hiomanauha on 100 mm leveä ja 915 mm pitkä, ja sen nopeus on 7 m/s. Hiomalautasen halkaisija on 150 mm, ja nopeus 2850 kierrosta minuutissa.

nauhahiomakone

Hiomakonetta käytän kahvaposkipuiden hiontaan paksuuden suhteen lopulliseen muotoon, ja muuten mahdollisimman lähelle kahvan muotoja. Tiukimpiin kahvan kaareviin muotoihin koneella ei tietenkään pääse käsiksi.

puukkohiemokone_2

Kirjesin hioma- ja kiillotuskoneella voi erilaisten hiomarullien avulla hioo ahtainmatkin kaarimuodot, ja sillä myös pyöristän kahvaposket lopulliseen muotoon. Ennen tätä konetta tein saman työn dremelhiomakonekopiolla. Viimeistelyhionnan teen käsin.

puukkohiomakone

300-wattinen ja neljä kilogrammaa painava hiomakone on tehty Ruotsissa, sen hinta on noin 120 euroa, ja se käy todella värinättömästi 3000 minuuttikierroksen nopeudella. Vielä kun olisi kunnon työtila, jossa tuon voisi kiinnittää työpöytään kiinni!

vannesaha

Cotechin 10″ vannesaha on aika tehoton peli, mutta kyllä se käsinsahaamisen voittaa. Desert Ironwood, jota yllä halkaistaan, on erittäin tiheää puuta, ja käsinsahaus työlästä. Saha ja jalusta maksavat yhteensä n. 260 euroa.

vannesaha_2

Vannesahalla myös muotoilen kahvaposket lähelle kahvan muotoja ennen kuin kiinnitän posket terään. Tämä vähentää paljon hiomatyön määrää seuraavissa vaiheissa. Ennen vannesahan ostamista tein tämä lehtisahalla, ja kyllä käsiä särki sahauksen jälkeen!

porakone

Porakoneena on lähes 20 vuotta vanha Black & Decker KD150RE, 13 mm istukka ja tehoa 520 wattia. Hyvin toimii edelleenkin. Pylvästelineenä on kohtalaisen hyvä Wolfcraft 5027, jonka hinta on n. 120-135 euroa. Se on tukevaa tekoa, ja sen säätömahdollisuudet ovat hyvät.

Ompelureikien poraaminen tuppeen on aikaavievin työ, mitä teen porakoneella. Corby-niittien kiinnitysreikien poraaminen kahvaposkiin on taas sitten helppo ja nopea askare.

Tuollaisilla laitteilla työstän puukkojen kahvoja ja tuppia. Tänään halkaisin juuri äsken yllä näkyvän Desert Ironwoodin kahdeksi kahvaposkeksi, ja huomenna olisi sitten vuorossa reiät Corby-niiteille, sekä kahvaposkien muotoilu kohtalaisen lähelle lopullisia muotoja ennen niiden kiinnittämistä terään.