Puukkojen vuolutesti

test-puukot

Puukot vasemmalta lähtien

EnZo Trapper 95 S30V
EnZo Trapper 115 D2
EnZo Camper 125 D2
toinen EnZo Camper 125 D2
TBS Grizzly
Bernie Garland Buschcraft Knife
Bernie Garland Recurve Buschcraft Knife
GM Handmade Classic Bushcraft Knife
The TimberWolf Bushcraft Knife

Kaikki kuvan puukot ovat omatekemiäni niin, että olen ostanut niihin valmiin terän, ja sitten tehnyt kahvaposket sekä tupet. Halusin verrata puukkojen vuoluominaisuuksia, selvittää, miten brittiläiset Bushcraft-terät eroavat toisistaan, ja myös miten ne suoriutuvat suosikkeihini EnZoihin nähden.

Testi

Retkikissa.orgin salaisella testialueella suoritetun testin helpottamiseksi kaksi testaajaa veisti puukoilla melko tasalaatuisia, hyvin kuivuneita mäntyklapeja. Tuotoksina syntyi kiehisiä sekä pientä poltettavaa materiaalia samalla kerralla tehtyyn risukeitintestiin.

Testin lopputulos oli yksimielinen ja selkeä.

Puukot huonoimmasta vuolijasta parhaimpaan

7. TBS Grizzly

test-grizzly
Pituus 243 mm, paino 362 g, terän pituus 128 mm, teroitettu terä 118 mm, leveys 36 mm, paksuus 5,5 mm.

Paksu terä ja  jyrkkä teräkulma jätti Grizzlyn vertailun viimeiseksi, kuten ennakkoon arvelinkin. Suurehko paino, 362 g, sai myös ranteet väsymään nopeasti. Puukko on kaunis, ja kahva tuntuu hyvältä käteen, mutta tämä puukko jää kyllä koristeeksi.

6. The TimberWolf Bushcraft Knife

test-timberwolf
Pituus 219 mm, paino 210 g, terän pituus 108 mm, teroitettu terä 98 mm, leveys 30 mm, paksuus 3,8 mm.

Kahdelta”kurvikkaalta” puukolta odotin enemmän. Bernie Garland itse tuntuu pitävän Recurve Bushcraftistaan, ja tämä TimberWolf on tunnettu puukko Briteissä. Jyrkähkö teräkulma jätti puukon toiseksi viimeiseksi, eikä kurvikkuus asiaa yhtään auttanut.

5. Bernie Garland Recurve Buschcraft Knife

ja

4. Bernie Garland Buschcraft Knife

test-garlands
Ylempänä Recurve, pituus 221 mm, paino 214 g, terän pituus 116 mm, teroitettu terä 103 mm, leveys 30 mm, paksuus 4,0 mm, ja alempana tavallinen, pituus 221 mm, paino 206 g, terän pituus 102 mm, teroitettu terä 98 mm, leveys 27 mm, paksuus 4,0 mm.

Recurve Bushcrafter hävisi perinteisemmin terämuotoilulle Bushcrafterille. Kurvikkuus ei testaajien mielestä tuonut mitään etua, päinvastoin. Brittipuukkojen jyrkkä teräkulma ei myöskään ole eduksi vuolemisessa.

 3. EnZo Trapper 115 ja GM Handmade Classic Bushcraft Knife

test-trapper_115
Trapperin pituus 221 mm, paino 154 g, terän pituus 113 mm, teroitettu terä 108 mm, leveys 26 mm, paksuus 3,5 mm.

 

test-gm_trad
GM:n pituus 223 mm, paino 218 g, terän pituus 115 mm, teroitettu terä 97 mm, leveys 28 mm, paksuus 4,0 mm.

Kaksi hyvin samanoloista vuolijaa, mikä ei ole ihme teräkulmien samankaltaisuuksista johtuen. Kummallakin puukolla on ilo vuolla, ja mitalisijoille päässeet puukot tekevät selkeän eron vaatimattomammin sijoittuneisiin.

2. EnZo Trapper 95 S30V

test-trapper_95
Pituus 208 mm, paino 136 g, terän pituus 97 mm, teroitettu terä 93 mm, leveys 26 mm, paksuus 3,5 mm.

Pienempi Trapper on näppärän ja kätevän oloinen, mutta yllätyksekseni molemmat testaajat pitivät sitä isoveljeään parempana vuolijana. Terä kun kuitenkin on pituutta lukuunottamatta aivan samanlainen!

1. EnZo Camper 125

test-camper-h

Molempien testaajien suosikkipuukko, ja molemmilla myös ykköskäyttöpuukkona. Kuvan puukko on ystäväni, ja itselleni tein vähän aikaa sitten toisenkin kauniimmasta puusta kuin yleiskuvassa näkyvä jo käyttöä nähnyt ensimmäinen Camperini.

Camper on yksinkertaisesti paras vuolija, ja myöskin paras puukko, jota testaajat ovat koskaan kokeilleet. Toki myönnämme, että joskus eteemme voi vielä tulla tämänkin voittaja, mutta emme enää aktiivisesti etsi “täydellistä puukkoa”, sillä Camper on se!

HUOMAUTUS: Tämän pikkutestin tulos on kahden testaajan mielipiteiden summa, ei absoluuttinen universaali totuus. Jokainen puukon käyttäjä arvostaa ja arvostelee työkalunsa omien kriteeriensä mukaan.