Kirja: Handbook to Practical Disaster Preparedness for the Family

kirja_handbook_practival_preparedness

Filosofian tohtorin Arthur T. Bradleyn kirjoittama teos “Handbook to Practical Disaster Preparedness for the Family” ei ole teos survivalisteille. Siinä ei keskitytä aseisiin, bunkkereihin, vuosien ruokavarastoihin eikä maailmanloppuun.

Kirja käsittelee tavallisen kaupunkilaiseläjän – toki enemmän pientaloasujan kuin kerrostaloasujan näkökulmasta – varautumista erilaisiin onnettomuuksiin. Vaikka osa asioista koskee vain Yhdysvaltoja, kuten esimerkiksi rakennusmääräykset tai maanlaajuinen yleinen varoitusjärjestelmä (Emergency Alert System, EAS), on suurin osa asioista yleisiä kaupunkilaisille kaikkialla.

Asioita käsitellään monipuolisesti, ja esimerkkejä annetaan niin pienimuotoiselle kuin äärimmäisille varautumiselle. Joka kappaleen lopussa on hyvä taulokko esimerkkisuunnitelmaksi kyseisestä aihealueesta, yhteenveto sekä suosituksia välineistä ja asioista.

Kirjoittaja kertoo kokemuksia kokeilemistaan välineistä, ja antaa niistä eri varautumisbudjetteihin sopivia suosituksia. Selkeästi kuvataan erilaisten välinevaihtiehtojen tehoja – ja myös mitä eri tehoilla saa aikaan tai millainen tehokkuus on mihinkin tarpeeseen sopiva. Yksi esimerkki on vaikkapa vedenpuhdistimen ja vedensuodattimimen ero; puhdistin on tutkimuslaitoksen testeillä sertifioitu, kun suodattimen teho on valmistajan ilmoitus.

Ainoa itselleni vieras aihealue oli suojautuminen (Protection), joka suomalaiselle vieraaseen mutta amerikkalaisilla näemmä hyvin tyypilliseen tapaan käsitteli lähinnä vain ampuma-aseita.

Kirjan kappaleet ovat: Introduction, Staying Alive, Food, Water, Shelter, Light, Electrical Power, Heating / Cooling, Air, Sleep, Medical / First Aid, Communication, Financial Preparedness, Transportation, Protection, Special Needs, Creating a DP Network, Five Horsemen of Death, Electromagnetic Pulse and Solar Storms ja Trial by Fire.

Arvosana (1-5): 3,5

Teoksen tiedot:

Bradley, Arthur T.: Handbook to Practical Disaster Preparedness for the Family, 3rd Edition 2012, ISBN 10: 1475136536, 432 sivua. Hinta Suomessa edullisimmillaan n. 22 euroa.